Çok eski zamanlardan beri kullanılan manuel terapi yöntemi birçok insanın pozitif etki gösterdiği bir yaklaşım türüdür. Bilinenin aksine tamamen ağrısız bir işlemdir ve terapi sonrası kişilerde
rahatlama görülür.

kanser sonrası egzersiz

Bu yazı ilginizi çekebilir. Kabızlık Deyip Geçme

Manuel terapi nedir?

Manuel terapi herhangi bir cihaz veya ekipman kullanılmadan tamamen elle yapılan bir terapi şeklidir. Manuel terapi mutlaka bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapist veya alanında uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Terapiyi yapan uzmanın kas-iskelet sistemine hakim olması oldukça önemlidir.

Manuel terapi, fizik tedavinin birincil yöntemidir. Yumuşak dokuları, eklemleri ve sinirleri manipüle etmek için yetenekli klinisyenler tarafından uygulamalı tekniklerin yetenekli bir uygulamasıdır. Manuel terapi, birden fazla vücut sistemi için önemlidir, çünkü uygulamalı manipülasyon, ağrı ve doku gerginliğini azaltmak, hareket kalitesini artırmak ve bir hastaya egzersizleri boyunca rehberlik etmek için çok etkili olabilir.

Örneğin, kalçanızda sertlik olduğunu varsayalım. Klinikteki seanslarınız sırasında terapistiniz, hareket açıklığınızı iyileştirmek ve yürürken sertlik ve rahatsızlığı azaltmak için eklem ve yumuşak doku mobilizasyonu ve/veya masaj gibi manuel terapi teknikleri kullanabilir.

Terapistiniz, bağımsız olarak tamamlayabileceğiniz egzersizler ve esneme hareketleri atayacaktır, ancak yetenekli bir terapist tarafından uygulanan manuel terapi teknikleri, tedavinizi bir sonraki seviyeye taşıyabilir. Ne yazık ki, her fizyoterapist tedavinizde manuel terapi kullanmaz – uygulama hassasiyetinize, iyileşme sürecindeki aşamanıza ve tekniğin potansiyel faydalarına bağlıdır.

Maneul terapi kimlere uygulanabilir?

Manuel terapi herhangi bir kas-iskelet şikayeti olan herkes için uygulanabilen bir tekniktir. Merkezimizde daha çok a şağıdaki şikayetleri olan kişilerde manuel terapi yöntemini uygulamaktayız.

  • Kronik bel ağrısı
  • Bel ve Boyun fıtıkları
  • Boyun düzleşmes!
  • Sinir sıkışması ve uyuşma
  • Eklemlerde oluşan hareket kısıtlılıkları
  • Kas spazmları

Manuel terapi teknikleri nelerdir?

Manuel terapi teknikleri hastanın ağrı ve şikayetlerine göre değişmektedir. Kimi zaman yoğun kas spazmı olan kişilerde yumuşak doku teknikleri yeterli olurken hareket kısıtlılığı olan kişilerde daha çok eklem mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri kullanılmaktadır.

a)Yumuşak doku mobilizasyonları

Eklem çevresindeki dokularda gerginlik hisseden, hareket sırasında yoğun ağrı ve kaslarında spazm olan kişilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Yumuşak doku tekniklerinde graston, kupa, G Terapi, klinik masaj teknikleri gibi dokunun gevşemesini ve dolaşımını artırıcak teknikler kullanılmalıdır.

b)Mulligan Tekniği

Mulligan tekniği kişinin ağrılı pozisyonunda gerekli manevralar yapılıp kişinin ağrılı olan hareketini ağrısız olarak yapmayı amaçlamaktadır. Mulligan’ın diğer manuel terapi uygulamalarından farkı; uygulama yapılıp hareketi aktif olarak kişinin yapması istenir bu sayede diğer manuel terapi uygulamalarından daha etkili bir yöntemdir.

c)Kayropraktik

Omurgada oluşan dizilimsel bozuklukların giderilip elle manipülasyon yaparak fonksiyonel bozuklukları gidermeyi amaçlayan bir tekniktir.

 

Manuel terapinin faydaları 

Manuel terapi, ağrıyı azaltmak, stresi ve gerginliği azaltmak, eklem hareketliliğini ve yumuşak doku sağlığını artırmak, kan akışını artırmak ve iltihaplanmayı azaltmak gibi birçok faydaya sahiptir. Uygun egzersiz ilerlemesinin yanı sıra, tedavinize manuel terapinin eklenmesi, sevdiğiniz şeye daha hızlı geri dönmenizi sağlamanın harika bir yoludur. Eklemleriniz ve dokularınız dengeli bir sistem olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve işlev bozukluğu meydana geldiğinde manuel terapi normal hareket kalıplarını düzeltmeye başlamak için harika bir yol olabilir.

Örnek olarak baş ağrılarını kullanalım. Değerlendirmeniz sırasında terapistiniz eklem ve doku sertliği alanlarını ve buna bağlı zayıflık alanlarını belirledi. Terapist, bulgularına dayanarak, hareketi eski haline getirmek ve ağrıyı azaltmak için omurganıza manuel teknikler uygular. Ek olarak, terapistiniz, zayıflamış alanlarda güç ve stabiliteyi artırmak için manuel egzersiz ilerlemeleri uygulayacaktır. Terapistiniz size gün boyu yapabileceğiniz esneme hareketleri verebilir, ancak esnemeler manuel tekniklerle birleştiğinde daha hızlı tepki vermeli ve baş ağrılarınızı azaltmalısınız. 

 

Manuel terapi tekniklerine örnekler

Manuel terapi, hareket etmeyen eklemler veya aşırı gergin kaslar için harikadır. Örneğin, bir kalça fleksör gevşetme, omurganın/pelvisin önünden uyluğa kadar uzanan kası veya kalça fleksörünü gevşeten yaygın bir tekniktir. Bu kas, uzun süre otururken gerilebilir ve bu da sırt ağrısına neden olabilir. Kasın esnetilmesinden en iyi şekilde yararlanmak için terapistinizin yumuşak doku mobilizasyonu/masaj yoluyla kası manuel olarak serbest bırakması gerekir. 

Manuel terapi, omuz ağrısının tedavisinde de çok etkili olabilir. Omuzunuzda ağrıya veya fonksiyon azalmasına neden olabilecek, özellikle de kötü duruş veya aşırı kullanım gibi birçok durum vardır. Egzersizler size uzun bir yol kat edebilir, ancak tam hareket aralığını yeniden sağlamak için manuel eklem ve yumuşak doku tekniklerine ihtiyaç vardır. 

manuel terapi

Manuel terapiye karşı kayropraktöre karşı masaja karşı

Fiziksel bir terapist tarafından yapılan manuel terapi, uygulamalı bir yaklaşım içerdiğinden, çoğu kişi onu kayropraktik bakım veya masaj terapisi ile karıştırabilir. Ancak her uygulama arasında bazı kritik farklılıklar vardır. 

Hem fizyoterapistler hem de kiropraktörler kendi alanlarında klinik doktoralara sahip olmalı ve yönetim kurulları tarafından uygulama lisansı almalıdır. Fiziksel terapistler ağrısız hareket sağlamak amacıyla manuel terapi tekniklerini uygularken, kiropraktörler öncelikle altta yatan tıbbi durumları tedavi etmek ve omurga hizalamasını düzeltmek için omurga ayarlamaları yaparlar. 

Kiropraktörler, sırt ağrısı, boyun ağrısı ve baş ağrısı gibi omurga dengesizliklerinden kaynaklanan sorunlara odaklanır ve uygulamalarında özel ekipman kullanabilirler. Fiziksel terapistlerin tedavi uzmanlığı, manuel teknikler ve öngörülen egzersizler yoluyla fonksiyonel hareketi yeniden sağlamak, ağrıyı azaltmak ve yaralanmayı önlemektir. Hastanede, bakımevinde veya ayakta tedavi kliniğinde çalışabilirler.

Masaj terapistleri tipik olarak çoğu eyaletten uygulama yapmak için belirli bir miktarda klinik saat ve akredite bir masaj terapisi okulundan ilgili bir derece gerektiren bir lisans gerektirir, ancak önceden kolej derecesi gerekli değildir. Hem masaj terapistleri hem de fizyoterapistler yumuşak dokuları ve kasları manipüle eder, ancak bir masaj terapistinin birincil amacı gevşemedir. Fiziksel terapistler, ileri eğitimleri ve klinik eğitimleri sayesinde, bir yaralanmayı veya tıbbi teşhisi iyileştirmek için uygulamalı müdahaleleri kullanma lisansına sahiptir. 

Manuel terapi benim için uygun mu? 

Manuel terapi birçok fizik tedavi tedavisinin önemli bir bileşeni olsa da her hasta için doğru olmayabilir. 

Stabiliteyi iyileştirmeyi gerektiren tıbbi durumlar, eklem hipermobilitesi gibi manuel terapiyi içermeyen bir tedaviye ihtiyaç duyabilir. Osteoporoz gibi diğer durumlar, düşük kemik yoğunluğu ve doğal kırılma riski nedeniyle manuel terapiden fayda görmeyebilir. Manuel teknikleri uygulamadan önce terapistinizin bilmesi gereken başka birçok durum vardır.

Teknikler her zaman ağrıyı azaltmak ve işlevi iyileştirmek amacıyla uygulanır. Tedaviler, şişmeyi azaltmak için yumuşak yumuşak doku mobilizasyonu/masajından hareket açıklığını iyileştirmek için belirli eklem yapılarına artan baskıya kadar değişebilir. Herhangi bir teknik ağrılıysa, terapistiniz sizi rahatsız etmeyecek şekilde ayarlayabilmelidir.

Örneğin, omuz ağrınız ve hareket açıklığı kaybınız varsa, terapistiniz ağrıyı azaltmak ve omuz kaslarını gevşetmek için hafif yumuşak doku teknikleri/masajı ile başlayabilir. Ardından, hareket açıklığını ve omuz fonksiyonunu iyileştirmek için ortak bir mobilizasyon tekniği ile takip edebilirler. Terapistiniz her zaman herhangi bir tekniğe karşı toleransınızı izlemelidir. Tedavi sırasında rahatlayamazsanız, terapistiniz daha az ağrılı bir tekniğe yönelecektir. 

Nadir durumlarda, bazı hastalar dokunulma konusunda o kadar rahat değildir. İster kişiliğinizin bir parçası ister kişisel tercihiniz olsun, terapistiniz sizinle birlikte çalışacak ve mümkün olan en iyi tedaviyi alırken rahat olmanızı sağlayacaktır. 

manuel terapi nedir

Fıtık Tedavisinde Manuel Terapi Yöntemi Kullanılır Mı?

Fıtık tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Fakat tek başına manuel terapinin fıtık tedavisinde yeterli olduğu söylenemez. Öncelikle gerekli değerlendirmeler yapılır ve ardından kişinin ihtiyacı olan teknikler yapılır kişi rahatladıktan sonra bir fizyoterapist tarafından kişiye özel egzersiz programı oluşturulup kişiden kaslarını güçlendirmesi istenir. Böylelikle kişiye koruyucu daha sağlıklı bir yaklaşım sağlanmış olur.