Skolyoz nedir?

Skolyoz, kişiye arkadan bakıldığında orta hatta görülmesi gereken omurganın sağ veya sol tarafa doğru yer değiştirmesiyle ortaya çıkar. Omurgamızı oluşturan omurların yana yer değiştirmesiyle birlikte kendi etraflarında dönmesi(rotasyon) skolyozu 3 boyutlu bir deformite yapmaktadır. Rotasyon her skolyozda görülmemekle birikete 10 dereceyi aşan durumlarda egzersiz programına eklenmektedir. Skolyoz, omurganın büküldüğü ve yana doğru kıvrıldığı yerdir. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan insanı etkileyebilir, ancak çoğu zaman 10 ila 15 yaşlarındaki çocuklarda başlar. Skolyoz tedavi ile düzelebilir, ancak genellikle ciddi bir şeyin işareti değildir ve hafifse tedaviye her zaman ihtiyaç duyulmaz.

Skolyoz belirtileri

Skolyoz belirtileri şunları içerir:

  • gözle görülür şekilde kavisli bir omurga
  • 1 tarafa yaslanmak
  • düzensiz omuzlar
  • 1 omuz veya kalça dışarı çıkar
  • 1 tarafta çıkıntı yapan kaburgalar
  • kıyafetler iyi oturmaz

Skolyozlu bazı kişilerde sırt ağrısı da olabilir . Bu genellikle durumu olan yetişkinlerde daha yaygındır.

Skolyoz

Skolyozu nasıl anlayabiliriz?

Kendinizi rahat görüp inceleyebileceğiniz kıyafetler ile ayna karşısına geçip vücudunuzda asimetri olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Örneğin;

  • Omuz yükseklikleri arasındaki asimetri
  • Göğüs kafesinin bir tarafının daha çıkıntılı olması
  • Bel kavisleri arasındaki asimetri
  • Kalça kemikleri arasındaki yükseklik farkı

Size skolyozunuz olup olmadığı hakkında bilgi verecektir. Skolyozdan şüphelenmek için belirtilerin hepsini görmek gerekli değildir.

Belirtilerin bir veya birkaçını kendinizde veya çocuğunuzda gözlemlerseniz en yakın ortopedi veya fizik tedavi doktoruna başvurmanızı ve gerekli tanıyı aldıktan sonra sizi bu konuda eğitimli bir fizyoterapiste yönlendirmesini isteyiniz.

 

Skolyoz dereceme göre neler yapmalıyım?

Kişinin gerekli skolyoz tanısını alabilmesi için omurga eğriliği 10 derecenin üzerinde olmalıdır. Oluşturulan sınıflamalarda 10-25 dereceye kadar olan eğriliklerde egzersiz, 25-45 derece arası eğriliklerde egzersiz ve korseleme, 45 derece sonrası eğriliklerde cerrahi şeklinde belirtilir.Kişinin durumuna göre bunlar farklılık gösterebilir. Fakat cerrahiye karar verilmiş olsa bile kişinin mutlaka cerrahi öncesi ve sonrası dönemde egzersizlerle desteklenmesi gerekir.

Skolyoz Egzersizleri

Çocuğumda skolyoz var, korkmalı mıyım?

Çocuğunuzda skolyoz olduğundan şüpheleniyorsanız yukarıda belirtilen adımları izleyip, doktorunuzun ve fizyoterapistinizin tavsiyesi ile gerekli görülen tedaviye başlamalısınız. Skolyozun erken farkındalığı tedavi için daha olumlu bir sonuç ile size geri dönecektir.

 

Skolyozum ne zaman duracak?

Ergenlik döneminden önce veya sonra fark edilen skolyozun tedavisi çocuğun kemik büyümesi durana kadar devam etmelidir. Bunun tespiti için doktorun düzenli olarak istediği röntgenlerden kemik büyümesinin tamamlanıp tamamlanmadığı anlaşılabilir.

Yapılan araştırmalarda ergenlikten gelen skolyozda kişi yetişkin olsa dahi bir yıl içerisinde eğriliği 0,5-3 derece arasında artış gösterebilmektedir.

Boy uzamasının tamamlanması ve kemik yapının durmasıyla korse tedavisi bırakılır. Fakat 3 boyutlu skolyoz egzersizleri için böyle bir şart yoktur.

 

Skolyoz sadece kızlarda mı görülür?

Skolyozu hem kızlarda hem de erkeklerde görebilmekteyiz. Kız çocuklarında görülme sıklığı erkek çocuklarına göre daha fazladır.

manuel terapi

Skolyoz genetik mi?

Skolyozun oluşma nedenleri arasında genetik yatkınlık hala kanıt bulmasa da iki kardeşten birinde skolyoz var ise diğerinde de görülme olasılığı yüksektir. Ebeveynler bu durumu göz önünde bulundurarak çocuklarını değerlendirmelidir.

 

Skolyoz Tedavileri

Skolyoz tedavisi yaşınıza, eğriliğin ne kadar şiddetli olduğuna ve zamanla kötüleşip kötüleşmeyeceğine bağlıdır.

Pek çok insanın herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmayacak ve sadece az sayıda kişinin omurgasında ameliyat olması gerekecek.

  • Eğri zamanla düzelebileceğinden bebekler ve küçük çocuklar tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Büyüdükçe eğrinin daha da kötüleşmesini önlemek için sırtlarına alçı döküm veya plastik bir destek takılabilir.
  • Daha büyük çocuklar, büyümeyi durdurana kadar eğrinin daha da kötüleşmesini önlemek için bir sırt desteği takabilirler. Bazen omurganın büyümesini kontrol etmek için ameliyat gerekebilir, ta ki büyümeyi durdurduklarında düzeltmek için bir operasyon yapılabilene kadar.
  • Yetişkinlerin ağrı kesiciler, spinal enjeksiyonlar ve çok nadiren ameliyat gibi ağrıyı gidermek için tedaviye ihtiyacı olabilir.

Sırt egzersizlerinin skolyozu iyileştirmeye yardımcı olup olmadığı açık değildir, ancak genel egzersiz genel sağlık için iyidir ve doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe kaçınılmamalıdır.

Çocuklarda skolyoz tedavileri ve yetişkinlerde skolyoz tedavileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Örnek Egzersiz Video

Skolyoz egzersizleri nasıl olmalı?

Skolyoz egzersizleri, klasikleşmiş pilates hareketleri, yüzme, barfiks çekme gibi yapılması önerilen ama aslında önerilmesi uygun olmayan egzersiz çeşitlerinden farklıdır. Her skolyoz eğrisi farklı olduğu gibi yapılması gereken skolyoz egzersizleri de kişiye özgü olmalıdır.

Burada devreye 3 boyutlu skolyoz egzersiz yöntemi devreye girmektedir. Skolyoz 3 boyutlu bir deformitedir ve tedavisi de yine üç boyutlu olarak gerçekleşmelidir.Kişiye özgü öğretilen nefes,uzama, omurgayı orta hatta getirme çalışmaları ile omurgada tam bir düzgünlük sağlanmalıdır.

Skolyoz egzersizleri için en önemli konu istikrar ve iradedir. Çünkü değiştirmeye çalıştığımız kemik yapının bize cevap vermesi için egzersizler düzenli bir şekilde yapılmalı ve fizyoterapistin gözetimi altında devam etmelidir.

 

Nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle kendinizi ve vücudunuzu tanımalı bu şekilde beden farkındalığınızı geliştirmelisiniz. Gün içerisindeki duruşunuza, oturma şeklinize dikkat etmelisiniz. Masa başında otururken pozisyonunuza dikkat etmeli,uzun süre aynı pozisyonda kalmamalısınız.Saat başı kısa bir mola verip ayağa kalkmak daha sağlıklı olacaktır. Otururken bacak bacak üstüne atmayı değil her iki ayağında yerle temas ettiği pozisyonu tercih etmelisiniz. Ayakta çalıştığınızda bir işiniz var ise her iki ayağınıza eşit yük bindirdiğinizden emin olun. Asimetrik duruşlar skolyozunuzu olumsuz etkileyecektir.

Özellikle okula giden çocuklarda ağır sırt çantaları skolyoz için olumsuz etki yaratabilmekte. Sırt çantalarının çift kol takıldığına ve  uzunluğunun bel çukuru hizasına kadar olduğuna emin olunuz.

Çocuklar devamlı olarak tablet, televizyon veya telefon başında vakit geçirmemeli, aktif hareket etmelidir.